Jūs esate čia

Cukraus žala

Artėja nuostabus švenčių laikotarpis, kuomet puošiame stalą įvairiais pateikalais, perkame dovanas patiems mažiausiems ir džiaugiamės jų šypsenomis. Daugeliui neatsiejama švenčių dalis – saldainių maišelis. Juos dalina tiek darželių, mokyklų, tiek darboviečių Kalėdų seneliai, tiek kasininkės didžiuosiuose prekybos centruose. Gi reikia mažuosius palepinti, ar ne? O ant vaišių stalo saldumynų taip pat netrūks – tortai, pyragai, sausainiai, riestainiai, bandelės... Iš tiesų, BALTOS Kalėdos. BALTOS nuo cukraus...

Pamąstykim, kas tai yra CUKRUS?

Tai balta kristalinė medžiaga, kurios gamtoje NĖRA. Joje nerasite jokių naudingų sudedamųjų dalių, ten nėra baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų, ląstelienos. JOKIŲ biologiškai aktyvių medžiagų. Ją sudaro tik greitieji angliavandeniai, jų virškinimui organizmas nenaudoja joko organo, neįdeda jokių pastangų. „Už dyką" gauname didelį kiekį energijos teikiančių molekulių, kurių nėra kur dėti. Ne veltui vaikai užkrimtę saldėsių būna sunkiai sukalbami – jie tampa be galo aktyvūs, nenustygstantys, nerimstantys nei sekundei, nekantrūs, jiems viskas greitai įgrista. Jie gali būti net agresyvūs, dirglūs, kadangi organizme „verda" ENERGIJOS PERTEKLIUS.

Energija reikalinga, kuomet dalyvaujame sportinėse varžybose, bėgame ilgus attsumus, kovojame, stengiamės išlikti, išgyventi. O mūsų komfortiškoje, visą laiką sočioje, saugioje visuomenėje tokie kiekiai energijos neturi kur dėtis.

Bet tai mažiausia problema, sukelta cukraus. Kas gi vyksta, jam patekus į mūsų kraują, organizmo ląsteles? Mechanizmas sudėtingas, bet mokslininkai jau pakankamai aiškiai išanalizavę cukraus poveikį mūsų kūnui. Apžvelgsime kelis aspektus:

1. Cukrus pažeidžia Jūsų imuninę sistemą.

Dar 1973 metais buvo publikuota studija, kurioje įrodyta, kad cukrus slopina mūsų imuninės sistemos ląstelės fagocitus, turinčius atpažinti ir sunaikinti įvairius „įsibrovėlius" – virusus, bakterijas, grybelius. Todėl visai nenuostabu, kad po sočių švenčių Jūsų mylimą mažylį kamuoja sloga, gerklės ar net plaučių uždegimas. Ir nekaltinkite dėl to slogavusio giminaičio ar vėjelio gūsio – tikėtina, kad „dėkoti" reikėtų būtent saldainių ir kitų skanėstų mišrainei.

2. Cukrus blokuoja vitamino C patekimą į ląsteles.

Kad vitaminas C patektų į ląstelę, reikalingas insulinas, o maiste esant daug cukraus, insulinas nuolat „užimtas" cukrumi ir negali atlikti šio svarbaus darbo. Ir tol, kol mityboje bus daug saldumynų, Jums nepagelbės net vitamino C tabletės. O be C vitamino mūsų organizme sušlubuoja daug svarbių mechanizmų.

3. Cukrus pažeidžia galvos smegenis, slopina mąstymą.

Saldžioje, cukringoje terpėje nustoja formuotis ir aktyviai dirbti smegenų ląstelių nervinės galūnės. Juos degeneruoja, žūva. O kuomet aplinka švari, nesaldi, netgi „alkana" – šios ląstelės aktyviai augina nervines ataugėles, perduodančias impulsus, sudarančias jungtis. T.y. mes aktyviau, efektyviau mąstome. Ne veltui cukrus kaltinamas dėl Alzhaimerio ir kt. degeneracinių smegenų ligų.

4. Cukrus „vogia" mineralus iš Jūsų kaulų.

Naudojant saldų maistą, mūsų organizmas prastai savinasi kalcį magnį, varį. Taip yra todėl, kad nuo cukraus rūgštėjant organizmo vidinei terpei kūnass naudoja savo kalcio rezervus (t. y. kaulus, dantis), kad atgautų normalią pH (šarmų-rūgščių) pusiausvyrą.

5. Cukrus sudaro tobulą terpę grybėliams augti.

Šiandien be galo daug žmonių kenčia nuo lėtinių grybelinių infekcijų. Mes tiesiog iš vidaus PŪVAME. Dėl netinkamos mitybos nyksta mūsų normalios skrandžio, žarnyno, lytinių organų ir odos bakterijos, pradeda bujoti pelėsiniai, mieliniai grybeliai. Ir tada išgirstame diagnozes – helikobakteriozė, dirgliosios žarnos, lytinių organų kandidozė, lėtinės alerginės ligos, grybeliniai gerklės uždegimai ir t.t. Daug chroniškų, „neatpažintų" ligų yra sąlygojamos grybelių ir mūsų saldaus maisto. „Saldainis kartą per dieną" lygu „saldainis – KASDIEN". Ir tai jau yra per daug.

Argi negaila savo, savo vaikų ir anūkų smegenų, kaulų, dantų ir imuninės sistemos? Pirkdami mažiesiems saldumynus, pagalvokite, ką jiems duodate? Ką gero darote? Ir nejaugi tik taip sugebate išreikšti jiems savo meilę?

O tai kuomgi galima pasilepinti ir palepinti kitus?

Puikūs saldumynai yra vaisiai – šiandien turime galimybę ragauti įvairios egzotikos, nebūtina apsiriboti tik lietuviškais produktais (nors jų irgi yra ganėtinai daug). Saikingai mėgaukitės ir džiovintais vaisiais – datulėmis, figomis, razinomis, slyvomis, mangais ir t.t. Tai, bet kokiu atveju, žymiai geriau nei šokolado plytelė ar saldainiai. O šventiniams kepiniams, jeigu be jų neįsivaizduojate vaišių stalo, naudokite cukraus mažiau, jeigu galite, pakeisikite jį natūraliais saldikliais, tokiais kaip stevija. Sveikų artėjančių švenčių!